Genel Bilgiler

Program Profili

İşletmecilik amaçların doğru olarak saptanması ve gerçekleşmesi, kaynakların etkin kullanımı, strateji ve değişim yönetimi, örgüt geliştirme ve genel yönetim, üretim/hizmet yönetimi, finansman, muhasebe, pazarlama, insan kaynakları yönetimi ve yönetim bilişim sistemleri gibi alanlarla ilgili temel kavramlara dayanır. İşletme Yönetimi Programı, öğrencilerin en yeni teknolojileri takip etmeleri ve öğrenmeleri için yüksek kalitede bir program sunmak ve aynı zamanda uygulamalı ve teorik araştırmalara katılımlarını sağlamak için kurulmuştur. Önlisans programı, ortak eğitim stratejisi ve pratik yaparak deneyim kazandırma anlayışına uygun olarak hazırlanmıştır. Böylece teknolojideki yeni trendlerin kolayca uyarlanması mümkün olacaktır. Program öncelikli olarak kamu hukuku, iktisat, yönetim bilimleri, üretim yönetimi, istatistik alanlarını içermektedir. Bu sebeple öğrencilere farklı yönetim bilimlerinden yönetim alanında uzmanlaşma ve yaratıcı ve birleştirici etkinliklere katılma becerilerini kazandırmak amaçlanmıştır.

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler işletme sektöründe çeşitli kademelerde çalışmakla birlikte, DGS sınavlarına girerek, Yönetim ve Bilişim Sistemleri, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi birçok bölümde bir üst eğitim seviyesine geçiş yapabilirler. KPSS sınavlarında başarılı olmaları durumunda da kamuda çalışabilmektedir. Bölümü başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilir. Siirt Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden Siirt Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğine göre bazı derslerden muaf olabilirler. Öğrencilerin derslerden muaf olmaları için belirlenen süreler içerisinde derslerden muaf olmak üzere başvurmaları ve yüksekokul yönetim kurullarından onay almaları gerekmektedir.

Adayların mezun olabilmeleri için, Programda mevcut olan dersleri başarıyla tamamlaması (toplam 120 AKTS) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir. Siirt Üniversitesinde yapılan sınavlar Bologna sürecinde öğrenci iş yüküne uygun olarak Siirt Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğine göre yapılır.

Amaç ve Hedefler

Amaç:

İşletme Yönetimi programının amacı işletmelere orta kademe yönetici yetiştirmeyi amaçlamaktadır. İşletme yönetimi, üretim yönetimi, iktisat, muhasebe konularında eğitim almış, çağdaş, çevreci, stratejik kararlar alabilen, analitik düşünceye sahip, yenilikçi, özgür düşünebilen kalifiye meslek elemanı yetiştirmektedir.

Hedef:

Bölümümüzün başlıca hedefleri ülkemizin ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştiren bölümleri arasında tercih edilen bir bölüm konumuna gelmektir. Gerekli bilimsel ve sosyal yetilerle donatılmış, fiziki ve zihinsel doygunluğa erişmiş, bir üst seviyedeki eğitimleri takip edebilen, çalışacakları ortamlarda kritik düşünme ve liderlik becerilerine sahip, disiplinler arası işbirliği sağlayabilen, yönetici özelliklerine sahip, yenilikçi, özgün çözümler üretebilen İşletme Yönetimi Meslek Elemanı yetiştirmektir.

Örneklerle Birlikte Mezunların Mesleki Profilleri

Programdan mezun olanlar için iş imkânları hem özel hem de kamu sektörlerinde oldukça fazladır. Mezunlarımız kişisel ilgi alanları ve tercihlerine göre serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlik bürolarında, büyük ve küçük işletmelerde finansman, muhasebe, pazarlama, personel, satın alma ve halkla ilişkiler bölümlerinde, çeşitli devlet kuruluşlarının muhasebe, personel bölümlerinde ve vergi dairelerinde, yatırım ve finans kurumlarında, kamu ve özel bankalarda iş bulma olanağına sahiptirler.

Öğr. Gör. YUSUF ÇELİK
Güncelleme : 10.04.2023 16:29:53